Ajankohtaista

Nyt eletään koiraharrastuksen kannalta ns. joutoaikaa. Ei varsinaista metsästystoimintaa riistan rauhoitusajan ollessa päällä.

Koiranomistajalle, jos kysymys on metsästysvalmista koirasta, tämä aika on kuivaharjoittelu aikaa. Koiraa pitää lenkittää vähintään kolme kertaa viikossa. Kaksi lenkkiä voi olla pidempää ns. peruskuntoharjoitusta ja yksi vähän nopeampi, jotta koiran elimistö saa sykäyksiä räväköistä liikkeitä.
Ruokinta on tässä vaiheessa keveänpää mitä kisakaudella. Koiraa tulee tarkkailla, ettei se pääse lihomaan liikaa. Lihavan koiran kuntoon saaminen on kova haaste ja luja rasite sydämelle sekä jaloille. Sekä koiralle että isännälle.

Pennun omistajalle tämä aika on pennulle elämyksien antamista, opettamista ja hajuihin opettavia harjoituksia. Pennun kanssa eläminen on hyvin värikästä. Maastoharjoitukset kuluvat oksia kannellen, käpyjä syöden ja pennulle on tärkeää, riistan hajuihin oppimismahdollisuuksien antaminen. Jäniskoiran pennulle jäniksen syönnöspaikan tutkiskelu on mielenkiintoinen. Välillä syödään papanoita ja välillä haistellaan jälkiä ja voi siinä jo vähä häntäkin heilua mielenkiinnosta, ”mielenkiintoinen haju selvästi”.

Pentukoiran ruokinta tulee olla hyvin harkittua, jotta pentu saa tarvittavat vitamiinit, hivenaineet ja luustolle ja nivelille tärkeät ravinteet.

Kun ravinto ja liikunta on asiallisia ja koiralle luodaan hyvä asuinolosuhde, olen varma, että syksy on loistava ja ajokoiraharrastajat hymyilevät kilpaa auringon kanssa.

Mutta mitä jos ei kaikki menekään kuin elokuvissa, vaan tulee vastoinkäymisiä yms. NIIN…..

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, niitä ajokoirakavereita joilla on vankka kokemus koirista ja osaavat auttaa. Ettei tehtäisi liian hätiköityjä päätöksiä vaan osattaisiin edetä viisaasti. Esim. nartulla valeraskaus tai häiritsevä kiima. Uros on yleensä tasaisempi toiminnoissaan, kun ei vaan satu maisemiin vastakkaista sukupuolta oleva miellyttävineen tuoksuineen.

Pennun tarkkailuun kuuluu omistajan päivittäinen seuraaminen, miten kehitys ja terveys pysyy aisoissa. Mikäli pentu alkaa oireilemaan, niin on hyvin tärkeää selvittää syy ja alkaa välittömästi toimenpiteisiin.

Mikäli oire selvitetään ja saadaan asiaan kuuluvaa hoitoa tai muutosta johonkin toimintaan, saatetaan pelastua monelta tulevalta lääkärikäynniltä.

Lopuksi haluan lausua kiitokset monelle ajokoiraihmiselle, jotka ovat minua auttaneet, kun olen kysymyksiäni esittänyt ja saanut hyviä vastauksia.