Iloista ilmettä ajokoiratoimintaan

Aloittaessani koetoiminnan ja muun kenneltyön 1980-luvun alkupuolella en voinut arvata kaikkia niitä asioita, mitä koiraharrastus toisi mukanaan. Metsästyksen ohella palkintotuomari- ja ylituomarikurssi toivat elämään paljon hienoja koiria ja hyvän kaveripiirin. Myös upeita tapahtumia ja edustustehtäviä syvällisempi paneutuminen koiratoimintaan on mukanaan tuonut.

Lihavien ja riistarikkaiden vuosien jälkeen nyt on tullut arki kuvainnollisesti vastaan. Meillä ei ole varaa eikä tarvetta vaipua synkkyyteen, vaan katsotaan määrätietoisesti tulevaisuuteen. Koirinamme meillä on ulkonäöltään hienot ja käyttöominaisuuksiltaan parhaat ajokoirat. Suomenajokoirat ovat kiistatta yksi tärkeä rotu kansalliskoiriemme joukossa. Olemme aidosti ylpeitä jahtikavereistamme.

Suomenajokoirajärjestön, SAJ:n, juuri valittuna puheenjohtajana haluan levittää harrastustamme perinteisten harrastajien lisäksi nuorten ja naisten joukkoon. Myös reppumiesten toivon tutustuvan vaikkapa jahtihommien ohella viivan vetoon ja kortin täyttämiseen. Helposti ainakin itsellä kipinä syttyi ja harrastus sai lisää syvyyttä. SAJ:n sisällä meidän tulee avoimesti katsoa tulevaisuuteen, säilyttää perinteistä tärkeä osuus ja uudistaa tarpeiden mukaan.

Aloitamme tulevaisuuden rakentamisen uudistamalla ilmettä aurinkoisemmaksi, jättämällä kaunaisuus ja joutavat höpinät pois ja korostamalla vahvuuksia ja myönteisiä puolia. Harrastuksemme ei saa olla ryppyotsaista vaan rentouttavaa ja hauskaakin. Meille kaikille riittää tekemistä ja PPAK:lla on tärkeä tehtävä omalla alueellamme huolehtia SAJ:n näkyvyydestä ja ansiokkaasta, mutta myös rattoisasta toiminnasta. Haastan teidät mukaan tähän uudistustyöhön perinteitä unohtamatta.

Tuomo Hänninen
SAJ:n puheenjohtaja